Eländet kring fyrverkerier

Idag har jag varit på jakt efter Khom Loy/Khoom Fay, såna där kinesiska lyktor som man skickar upp i skyn istället för raketer. Fyrverkerier är ett gissel för många djur. Det är rätt vanligt att hundar i ren panik springer ifrån sin ägare och riskerar att skada sej. Hur många hundar är det inte som ligger och skakar av rädsla när det pangar utomhus? Det värsta är att smällandet påbörjas flera dagar innan nyår och valborg, och fortsätter sedan flera dagar därefter. Det blir många dagar för ett litet djur att orka hantera den stressen det medför. 

Lagar om pyrotekniska varor är stadgade i Förordningen om brandfarliga och explosiva varor, Ordningsstadgan, Djurskyddslagen och Brottsbalken. Mer detaljerat om detta kan ni läsa här. Likväl är många regler uppgjorda från kommun till kommun. I Luleå ligger ansvaret huruvida det krävs ett tillstånd eller inte på den enskilde. Det innebär att hela regelverket ligger på den enskildes omdömesförmåga. Hur många knallar hör man inte på en massa olika ställen och under ett stort tidsspann? "Den enskilde" verkar inte ha omdöme enligt mej. Om man hade det så skulle fyrverkerier höras under en kort tid och på specifierad dag. Finland har en lagstiftning som inte lämnar utrymme till några tolkningar. Det är endast tillåtet att smälla raketer under en viss dag mellan särskilda klockslag. Jag tycker att man där har tagit hänsyn till hur fyrverkerifirande påverkar bland annat våra fyrbenta vänner. 

2008 inkom ett medborgarförslag där att en man hemställdefyrverkerier och smällare förbjuds inom bostadsområden i Luleå kommun via lokal ordningsstadga. Det skulle innebära att platserna där man fick använda fyrverkerier skulle vara begränsade. Det skulle vara lättare att undvika de platserna. Det föreslogs också dispens mot förbudet bara kan ges till särskilt anvisade platser efter särskild ansökan till räddningstjänst eller lämplig prövningsinstans. Det skulle visserligen innebära att det inte gick att försäkra sej till fullo om var de tillåtna platserna fanns, men jag är ändå säker på att det skulle innebära ett större lugn. Vidare önskade medborgarförslaget att kommunen kontaktar återförsäljarna av pyrotekniska varor i syfte att begränsa försäljningen till dagen före nyårsafton respektive valborgsmässoafton. Det här tycker jag borde vara självklart! Risken att det skulle smälla dagar före nyår eller valborg skulle ju bli minimal! Jag tycker att det är konstigt att det inte redan är bestämt! Det sista som föreslås är att  information sker i skolor och till allmänheten om vilka regler som gäller kring fyrverkerier (exempelvis åldersgräns) samt vilka risker som är förknippade med fyrverkerier och smällare. Det är ju för allas säkerthets skull. Även om jag fattar att det är resurskrävande så borde det ju vara värt i förhållande till vilka påföljder som kan ske om man inte är medveten om allt detta.

Så hur gick det då för medborgarförslaget? Räddningstjänsten och Polisen röstade bifall för de två första punkterna. Ändå röstade politikerna nej. Ibland undrar man hur det resoneras egentligen...

För den som har en väldigt rädd hund eller katt så finns det som tur är en del hjälpmedel. Ett av dessa är DAP-produkter som med hjälp av spray, doftspridare eller speciella halsband utsöndrar feromoner som lugnar hunden. De här produkterna måste man använda med lite framförhållning. Det tar en viss tid innan de ger verkan. Det finns också smällar på cd, där man så sakteliga kan vänja sin hund med ljuden. Är det riktigt jobbig för hunden så finns det även receptbelagda preparat, men det känns ju inte så roligt att man ska droga ner sin vän för att han är så rädd... Jag tror faktiskt att det inte kommer vara några större problem för Tyson. Han brukar inte reagera på några smälla. Inte åska eller andra liknande ljud. Men trots det så önskar jag att han ändå skulle slippa dessa knallar. Det kan inte vara lätt även om man inte är rädd, det är ju så höga ljud och hundar har ju i regel superhörsel, på gott och ont. Nej, då tror jag mer på Khom Loys än på fyrverkerier, de är dessutom vackrare tycker jag.

Här finns ett bra klipp från Nyhetsmorgon där en veterinär, Christophe Bujon, ger tips om hur man kan hantera fyrverkerieländet.
att fyrverkerier och smällare förbjuds inom bostadsområden i Luleå
kommun via lokal ordningsstadga
att dispens mot förbudet bara kan ges till särskilt anvisade platser efter
särskild ansökan till räddningstjänst eller lämplig prövningsinstans
att kommunen kontaktar återförsäljarna av pyrotekniska varor i syfte att
begränsa försäljningen till dagen före nyårsafton respektive
valborgsmässoafton
att  information sker i skolor och till allmänheten om vilka regler som gäller
kring fyrverkerier (exempelvis åldersgräns) samt vilka risker som är
förknippade med fyrverkerier och smä


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0