Synas i mörkret

Idag vill jag slå ett slag för reflexvästen. Eller egentligen för alla reflexer och blinkande lampor som gör oss oskyddade trafikanter lite lättare att upptäcka. Det är väldigt, väldigt mörkt ute nu och som bilist så inser man hur lätt det är att missa ekipage som inte använder reflexer. Som hundägare så inser man sin dödlighet. Det är inte värt att riskera sin väns eller sitt eget liv. Imorgon är det jag som ser till att göra oss ännu mer synliga!

Mys

Även Tyson har drabbats av mysig adventstämning! Han ligger mycket hellre under täcket än stiger upp för tidigt på morgonen. Det är mycket trevligare att sitta och titta ut genom fönstret än att faktiskt gå ut i det här regnet. Han gosar och snarkar om vartannat. Imorse byggde han en liten koja av täcket som han kröp in i. Det såg väldigt mysigt ut!


Mat som är så gott...

Det är inte lätt vara en liten hund på diet, men nu börjar han ha vant sej. Som ni säkert förstår så har han aldrig haft fri tillgång. Innan han blev kastrerad så kunde han ibland lämna kvar lite i skålen som han sedan åt vid ett senare tillfälle, men han har alltid bara fått en bestämd mängd mat. Nu lämnas inget åt slumpen, allt ryker i ett nafs. I början så testade han mej verkligen genom att gå till skafferiet och krafsa på dörren för att visa att "nu jäklar matte så ska du ge mej mat!" Min strategi var att ignorera honom. När det inte funkade satte han igång att bjäbba och småskalla. Då platsade jag honom i sängen och gav honom ett tuggben istället. Voilà, det fungerade! Visst är han en liten tiggis. Med rätt stora mått. Han vill ju gärna att vi ska dela broderligt på allt ätbart som jag har. Eller allra helst så vill han ta över min mat. Det där är ju mer en uppfostringsfråga, det här med tiggeriet. Och det är väl inte heller något jag brytt mej om att jobba så mycket med, särskilt eftersom att det går att platsa honom om han blir för närgången. 

Han har slutat tjata om att få mat. Nu väntar han rätt snällt till att matte säger att det är matdags. Om han tycker att det tar för länge, ja, då hämtar han matskålen. Han bär den lite hit och lite dit. Vid den tiden brukar det faktiskt vara dags. Så har det gått för Tyson och hans förhållande till maten. Det har inte varit lika jobbigt som jag trodde att det skulle bli. Varken för honom eller för mej. Nu skulle jag bara behöva applicera det här systemet när det gäller mej själv... Men det är ju så gott med choklad!

Det är skönt att slippa vara ensam

Idag har Tyson varit på dagis, det vill säga hos mina föräldrar, för att matte varit på språng. Det är väldigt skönt att inte behöva lämna honom ensam så mycket. Om jag vet att jag blir borta ett par timmar och jag inte kan ta med honom så är han varmt välkommen hos dem. Där har han det bra. Han får vara ute, busa, sova och bli kliad på magen. Det känns viktigt för mej att han inte behöver vara ensam särskilt mycket. Och desto viktigare är det för honom, såklart. 

Vi testar nytt godis!

Idag har vi testat nytt hälsosamt godis! Höll inte på att hitta igen det på Djurmagazinet eftersom jag förväntade mej en påse i size liknande Frolics. Det visade sej att det var små påsar på 50g. En påse kostade en tjuga, hyfsat dyrt med andra ord. Det återstår att se om det lever upp till förväntningarna (och priset). Royal Canin Educ är små bitar med lågt kaloriinnehåll. Han gillade dem i alla fall, även om han inte visade samma iver som han gör för Frolic eller leversnittar, men jag tror nog att dom har potential. Min vän Idas två tikar ratade det så det är nog lättare att sälja in det på de som inte är så kräsmagade, som min herre till exempel... 


Grötgubbe

Tyson har idag tjuvstartat julfirandet. Han har stulit brorsdotterns risgrynsgröt. Men han har försökt göra bot och bättring genom att charma mamma och pappas besök idag. Jag hoppas att han är på goshumör för själv är jag riktigt trött.

Freestylesugna!

Håller boken "Freestyle: träna och tävla med din hund" i min hand! Så många roliga trix man kan göra tillsammans. Den här är verkligen ett julklappstips att ge till någon hundbiten, aktiv ägare. För vår del så måste en hel del grundläggande lydnad tränas innan vi kan ge oss på nåt helt nummer. Men så småningom ska vi nog kunna rocka loss ordentligt!



Här är tollaren Trubbel med sin matte! Det gör lite ont i hjärtat när jag ser det eftersom jag tänker så mycket på min tollare Salo som inte längre finns. Men klippet i sej är ju helt fantastiskt! Det är mycket skoj och glädje!

:D


"Men den såg ju så god ut..."

Idag testade jag honom. Behöver jag säga att han failade? Skinkan hos mina föräldrar var för tasty för att stå emot!


Från försäkringsdjungel till foderdjungel!

Lille mannen har alltid varit svag för allt som är ärbart (och även för sådant som enligt matte inte är ätbart), men sen kulorna klipptes har han blivit ett mega matmonster! Numera stjäl han mat. Han står på borden, reser sej mot diskbänken och skulle lätt ta maten ur munnen på en om han hade möjlighet. Nog för att han alltid varit ett matvrak, men att stjäla är något han börjat med efter kastreringen. 

Nu är frågan, vad är ett lämpligt foder åt ett matvrak på ganska precis 1 år? Jag har nyss köpt Royal Canins Cavalier King Charles 27. En stor säck. Men han går upp i vikt, trots att det är godistopp och att han inte får större mängd foder än tidigare. Motionen är också densamma, möjligtvis aningen högre eftersom jag har sett att han börjar passera trivselvikt. Så det måste bli nån form av lightkäk, som jag till en början kan varva med rasfodret. 

Vad säger andra hussar och mattar till tjockishundar?

Mitt uppe i försäkringsdjungeln!

Det är inte lätt att vara matte när det är dags att välja försäkringar för sin lille kille. Fram till 1 december är Tyson försäkrad till tänderna (bokstavligt talat) hos Agria. Det blev Agria eftersom det var smidigt då uppfödaren hade en deal där. Nu när försäkringen går ut så är jag nästan helt säker på att jag ska byta försäkringsbolag. Eftersom jag har hemförsäkring och lite annat tecknat hos Folksam så får jag 10% rabatt om jag försäkrar honom där. Det är ganska stor prisskillnad även utan den rabatten. Men nu är det ju så att man verkar ska vara raketforskare för att förstå alla villkor och undantag. Om jag förstått alla krumelurer rätt så skiljer det en tusenlapp mellan Folksam och Agria, och då gäller samma villkor. Det är mycket. Puh. Jag blir alldeles vimsig att reda i det här!

Med tanke på att Tyson redan hunnit med en del hos veterinären så vill jag förvissa mej om att jag inte bara betalar en premie som inte gäller när det väl kommer till kritan. Det var lite så jag upplevde att det var när han kastrerades. Det som hände var att Tyson var väldigt ogenerad när det gällde att visa snoppen. Den hängde mest ute vilket i sin tur ledde till att han fick förhudsinflammation. Hos veterinären så hittade man inte igen hans ena testikel, och eftersom han hade fått besvär med förhudet så kunde det tänkas att den låg och tryckte så att snoppen halkade ut. Hon rekommenderade mej då att kastrera honom, för att försöka avhjälpa bekymret. Sagt och gjort, jag ringde till Agria för att höra om försäkringen gällde under de omständigheterna. "Jaa då, det måste den göra", fick jag till svar. Då spillde jag ingen tid utan bokade en tid för operation. (Hur det gick är en annan lång historia). När jag hämtade honom visade det sej att skaderegleraren på Agria nekat direktreglering. Kryptorkism täcks inte av försäkringen. Inte ens när veterinären rekommenderar det. Tji fick jag och blev 4500 kronor fattigare. Med anledning av det här så är jag extra noga med att gå igenom alla undantag och villkor. 

Just det, vill bara tillägga att operationen ändå var värd sina tusenlappar, Tyson har inga problem alls med förhuden längre och snoppen, ja, den är han numera blyg för att visa.

Om det finns någon som har erfarenhet av det här med försäkringar så får man hemskt gärna dela med sej!

Välkommen!

Hej och välkommen till cavalierkillen Tyson och hans mattes blogg! Här kommer vi att berätta om våra eskapader och om allt vad det kan innebära att leva hundlivet.


RSS 2.0