Farligt i juletider

Nu börjar det vara den tiden på året då det glöggas i stugorna, man äter riktligt med julmat och Alladinaskarna säljer som smör i solsken. Det är lätt att i julstämningen glömma bort att de fyrbenta älsklingarna inte tål all mat som vi äter. Man vill så gärna sätta guldkant även på deras jul och skrapar tallrikarna i matskålen. Själv är jag lite orolig för det eftersom min familj är ganska stor och det småmatas lite här och lite där i all välmening. För det första så är det inte bra då jycken min har lätt för att lägga på sej. För det andra så kan viss föda vara direkt giftig för honom. Han är en liten hund, och tål mindre koncentration av gift än vad större hundar gör. När det är så många omkring oss så är det också svårt att hålla reda på vad han ätit egentligen.

Choklad
Det är ämnet teobromin i kakaot som både katter och hundar är känsliga för. Ju högre kakaohalt desto giftigare kaka. Symptomen kommer efter 4-24 timmar, och visar sej i diarréer, kräkningar, inkontinens, rastlöshet, buksmärtor, skakningar, törst, hjärtklappning och rik salivering. En hund som uppvisar detta behöver komma till en veterinär. Så käkar hunden upp Alladinasken så är det läge att vara lite vaksam.

Vindruvor och russin
Små mängder kan leda till njursvikt. Hur mycket en hund tål ska man inte prova sej fram till, det råder nolltolerans. Första symptomen kan komma redan efter 2 timmar i form av kräkningar. Andra symptom är förlorad aptit, blod i urinen och uppvisar tecken på smärta. Samma sak hör, uppsök veterinär.

Alla former av lök!
Lök innehåller ett näringssalt som kallas för thiousulfat. Det skadar de röda blodkropparna och kan orsaka anemi. Symptomen är kräkningar, svaghet och rödaktig urin.

Nötter
Nötter innehåller ofta höga halter av mögelsporer och är ofta salta. De kan fastna i magen och orsaka förstoppning. Symptomen är svaghet, kräkningar, diarrée och skakningar.

Saffran
Lussekatter och lussebulla innehåller som bekant saffran som i höga doser är giftigt både för människan och de fyrbenta vännerna. En liten bit gör ingen skada, men ett storfross i ett obevakat ögonblick kan bli farligt.

Tyson får istället ett rått älgben att kalasa på. Jag tror att han är nöjd med!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0